Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Így vándorolt ki 54 ezer milliárd forint az országból
  2013-06-25 09:16:51, kedd
 
  Így vándorolt ki 54 ezer milliárd forint az országból

A mutyipénzek tisztára mosása kontra adósságjavítás: ellenzői és pártolói ellentétesen magyarázzák, hogy miért volt szükség az Országgyűlés által pénteken megszavazott stabilitási megtakarítási számlára. A cél egyértelmű: amnesztiát biztosítani azoknak, akik legalizálni akarják kétes eredetű és/vagy offshore pénzeiket. Van miről beszélni, ugyanis a '80-as évek óta 242 milliárd dollárnyi pénz áramlott ki Magyarországról, amivel az offshore károsultak élmezőnyébe tartozunk.

Az államadósság devizaszerkezetének javítására szolgáló számlanyitási lehetőséget hozott létre pénteken az Országgyűlés a legalább ötmillió forintot befektetni szándékozó magánszemélyeknek. A parlament a Fidesz által javasolt gazdasági tárgyú törvénymódosítások részeként fogadta el pénteken ezt a korábban a gazdasági bizottság által kezdeményezett intézkedést.

Az úgynevezett stabilitási megtakarítási számlanyitás szükségességét a testület azzal indokolta, hogy a központi költségvetés bruttó adósságának több mint 41 százaléka devizaadósság, ami megnehezíti az adósság kezelését, s nehezebben kiszámíthatóvá teszi az alakulását az árfolyamok változásai miatt. A bizottság ezért az új számlanyitás lehetőségének bevezetésével csökkentené a devizaadósság arányát az államadósságon belül.

A javaslat szerint az új számla egy értékpapírszámlából és pénzszámlából áll. A pénzszámlán csak a számlatulajdonos által befizetett vagy átutalt pénzt, a befektetési eszközök értékesítéséből származó ellenértéket és az értékpapírszámlán nyilvántartott befektetési eszközök hozamát lehet jóváírni. Ilyen számlát kizárólag magánszemély nyithat, akinek a számlanyitással egyidejűleg legalább ötmillió forintot kell befizetnie. Ugyanarra a megtakarítási számlára csak egy alkalommal lehet befizetést teljesíteni, de ugyanaz az ember több számlát is nyithat.

Az értékpapírszámlán kizárólag a magyar állam, illetve az EGT más tagállamában kibocsátott, forintban jegyzett állampapír tartható nyilván.

A számlán elhelyezett összeg - függetlenül attól, hogy a jövedelem korábbi megszerzéséhez kapcsolódóan az adót megfizették-e - a befizetés időpontjában megszerzett jövedelemnek minősül, s az állampapír hozamával vagy az állampapírral végzett ügylet nyereségével együtt szja fizetési kötelezettség (16 százalék) terheli. Ugyanakkor, ha a számlatulajdonos az összeg felvételével vár legalább öt évet, akkor mentesül az adófizetési kötelezettség alól.

A szocialisták a téma parlamenti vitájában többször is hangsúlyozták, hogy szerintük a "mutyipénzek tisztára mosásának lehetőségének" megteremtéséről van szó. Veres János egykori pénzügyminiszter sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "nyilván tisztázatlan forrásból pénzek azokhoz kerültek, akik ennek az indítványnak a kezdeményezői voltak, és akik ezt az indítványt megszavazták".

,,A cél egyértelműen az, hogy adóügyi értelemben minél több pénzt legalizáljanak.
Ez jól beleilleszkedik azoknak az amnesztia kísérleteknek a sorába, amelyek egyébként már az előző, szocialista kormányok is elkezdtek, és amelyek közül még egy sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket" - nyilatkozta az atv.hu-nak Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő. Szerinte ezzel Magyarország az olasz útra lépett, ahol rendszeresen újra meghirdetik a lehetőséget az illegálisan szerzett pénzek tisztára mosására, annak érdekében, hogy ezeket az összegeket fel lehessen használni a gazdaság növekedésére.

,,Ilyen lépést azonban csak akkor érdemes meghozni, ha abból legalább 500 milliárd forint befolyik, ugyanis az amnesztiának nagyon rossz erkölcsi üzenete van, rontja az adómorált" - fogalmazott a szakértő, megjegyezve, hogy a legutóbbi amnesztia 100 milliárdos összege mintegy 9 milliárd forint plusz adóbevételt generált, miközben a teljes adó- és járulékbevétel 13 ezer milliárd forint.

Nem tartja ugyanakkor ördögtől valónak az adóamnesztiát, sőt, a most megalkotott stabilitási megtakarítási számlát sem Pősze Lajos, független országgyűlési képviselő, a költségvetési bizottság tagja. Mint az atv.hu-nak elmondta, számos koncepció létezik azzal kapcsolatban, hogy miként lehet visszahozni a kimenekített vagyonokat egy adott ország gazdaságába. ,,A franciáknál Sarkozy sikeres programot vitt végig, több milliárd áramlott vissza az országba. Ugyanakkor a németek nagyon keményvonalasak, egyetlen eurocent adótartozást sem hajlandóak elengedni" - mondta Pősze, aki szerint mindkét megközelítésben van igazság. Ugyanakkor - tette fel a kérdést - ma, amikor az offshore vagyonok biztonsága egyre gyengébb lábakon áll, miért kellene a magyar honfitársainkat arra ösztönözni, hogy Dubaiba vagy Szingapúrba menekítsék a vagyonukat?

Felvetésünkre, hogy ezzel a mostani konstrukcióval nem intézményesítették-e az adóelkerülés módszerét, a szakpolitikus azt mondta, ez egy valós probléma, azért indokolt lenne még ,,csiszolni" a jogszabályon.

Szerinte egyébként az állampapíroknál vonzóbb konstrukció lehetne, ha üzletileg lehetne érdekelté tenni az offshore vagyonok gazdáit pénzük hazahozatalára.
,,A kis- és középvállalkozások fejlesztésére létre lehetne hozni egy alapot - mondjuk állami aranyrészvénnyel -, és az adóamnesztiát ahhoz lehetne kötni, ha valaki meghatározott ideig bent tartaná a pénzét ebben az alapban" - magyarázta Pősze Lajos.

Akár így, akár úgy, kétségtelen, hogy van miről beszélni. Miként Vámosi-Nagy Szabolcs megjegyezte: becslések szerint a GDP negyedét teszi az adózatlan gazdaság Magyarországon. A világ leg¬elismertebb offshore-ral foglalkozó civil szervezete, a Tax Justice Network kutatásából pedig kiderül, hogy a nyolcvanas évek óta 242 milliárd dollárnyi (több mint 54 ezer milliárd forintnyi) magántőkét menekítettek ki hazánkból a világ különböző adóparadicsomaiba. Ezzel hazánk a világon a 12. legtöbb pénzt vesztett állam, megelőzve nálunk sokkal nagyobb és korruptabb hírben álló országokat, például Ukrajnát, Törökországot és Kazahsztánt. Ez az összeg a magyar államadósság két és félszerese, és egy főre vetítve 22 ezer dollárt, csaknem hatmillió forintot jelent.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: pénzügyminiszter, aranyrészvénnyel, számlatulajdonos, számlanyitással, megteremtéséről, állampapíroknál, értékesítéséből, magyarországról, keményvonalasak, beleilleszkedik, honfitársainkat, megközelítésben, kiszámíthatóvá, hazahozatalára, nyilvántartott, magyarországon, szükségességét, államadósságon, kezdeményezett, legalizáljanak, megszerzéséhez, konstrukcióval, adósságjavítás, járulékbevétel, pénzszámlából, lehetőségének, megtakarítási, törökországot, kísérleteknek, bevezetésével, országgyűlési, felvetésünkre, hangsúlyozták, devizaadósság, kötelezettség, állampapírral, mutyipénzek tisztára, offshore károsultak, legalább ötmillió, gazdasági bizottság, úgynevezett stabilitási, testület azzal, központi költségvetés, adósság kezelését, árfolyamok változásai, bizottság ezért, devizaadósság arányát, államadósságon belül, javaslat szerint, pénzszámlán csak, számlatulajdonos által, befektetési eszközök, Veres János, Vámosi-Nagy Szabolcs, Pősze Lajos, Miként Vámosi-Nagy Szabolcs, Justice Network,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Volt egy...  Facebookon kaptam Krisztinától  Föld napja április 22  Szép estét kedves látogatóimna...  Környezetvédelem  Viharban csak az a fa marad ál...  Ma  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  A fák lelke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Szép estét kedves látogatóimna...  Egyszerűen  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Az elfogadásnak...  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A végzet az  Jó éjszakát  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Életművészet  Facebookon kaptam  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fák lelke  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Beney Zsuzsa - Álom  Ma  Paul David Tripp Április 23  Beney Zsuzsa - Álom  Jó éjt  Pillangó  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  Minden szülő a lényével nevel.  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  A keserű igazság  Minden szülő a lényével nevel.  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  Gábor Dénes gondolata  Semmit ne higgy el  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
mutyipénzek tisztára, offshore károsultak, legalább ötmillió, gazdasági bizottság, úgynevezett stabilitási, testület azzal, központi költségvetés, adósság kezelését, árfolyamok változásai, bizottság ezért, devizaadósság arányát, államadósságon belül, javaslat szerint, pénzszámlán csak, számlatulajdonos által, befektetési eszközök, értékpapírszámlán nyilvántartott, számlanyitással egyidejűleg, megtakarítási számlára, alkalommal lehet, ember több, értékpapírszámlán kizárólag, magyar állam, számlán elhelyezett, jövedelem korábbi, adót megfizették-e, befizetés időpontjában, állampapír hozamával, állampapírral végzett, összeg felvételével, adófizetési kötelezettség, téma parlamenti, kezdeményezői voltak, indítványt megszavazták, amnesztia kísérleteknek, hozzá fűzött, olasz útra, illegálisan szerzett, gazdaság növekedésére, amnesztiának nagyon, legutóbbi amnesztia, teljes adó-, most megalkotott, költségvetési bizottság, kimenekített vagyonokat, adott ország, franciáknál Sarkozy, németek nagyon, kérdést &#8211, offshore vagyonok, magyar honfitársainkat, mostani konstrukcióval, adóelkerülés módszerét, valós probléma, állampapíroknál vonzóbb, alapot &#8211, adóamnesztiát ahhoz, pénzét ebben, adózatlan gazdaság, világ leg&#172, nyolcvanas évek, világ különböző, magyar államadósság, főre vetítve, pénzügyminiszter, aranyrészvénnyel, számlatulajdonos, számlanyitással, megteremtéséről, állampapíroknál, értékesítéséből, magyarországról, keményvonalasak, beleilleszkedik, honfitársainkat, megközelítésben, kiszámíthatóvá, hazahozatalára, nyilvántartott, magyarországon, szükségességét, államadósságon, kezdeményezett, legalizáljanak, megszerzéséhez, konstrukcióval, adósságjavítás, járulékbevétel, pénzszámlából, lehetőségének, megtakarítási, törökországot, kísérleteknek, bevezetésével, országgyűlési, felvetésünkre, hangsúlyozták, devizaadósság, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4939
  • e Hét: 19169
  • e Hónap: 30280
  • e Év: 183776
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.